Čistá řeka Sázava

Úklid řeky Sázavy se blíží, dobrovolníci se ještě mohou hlásit

7. dubna 2014

crs-2014-1Tradiční jarní úklid řeky Sázavy se blíží. Její koryto a břehy mezi Kácovem a Pikovicemi budou dobrovolníci čistit od 11. do 13. dubna. Pokud chcete přiložit ruku k dílu, máte ještě šanci! Stačí se přihlásit na telefonním čísle 723 881 081 nebo prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Během úklidu je řeka mezi Kácovem a Pikovicemi rozdělena na pět úseků, každý z nich má svůj zásobovací tým, který zajišťuje zázemí pro dobrovolníky od ochranných pomůcek až po jídlo a ubytování. „Čtyři úseky už jsou z velké části naplněny. Jezdí na ně většinou stejné party dobrovolníků, kteří se navzájem svolají. Ani tady se ale nezříkáme žádné další pomoci. Problém však máme na úseku ze Zlenic do Týnce nad Sázavou, “ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

Na úseku ze Zlenic do Týnce nad Sázavou si v minulých ročnících vzala úklid za své jedna firma. Letos ale od spolupráce odstoupila, takže nepošle ani dobrovolníky. V pátek se tato lokalita bude uklízet mezi Zlenicemi a Poříčím, v sobotu z Poříčí do Ledců a v neděli z Ledců do Týnce nad Sázavou. Nocleh je stejně jako v minulých letech zajištěn v tělocvičně poříčské základní školy. „Uvítáme dobrovolníky na jeden, dva i všechny tři dny. Jídlo pro ně zajistíme, stačí, když se dopředu nahlásí,“ dodala Bohunka Zemanová.

crs-2014-2Na řeku Sázavu dobrovolníci vyrazí už podeváté. Do igelitových pytlů sbírají odpadky, které tam zanechali nezodpovědní lidé, nebo které přinesla velká voda. Každoročně sesbírají desítky tun plastů, kovového šrotu a dalšího nepořádku. Nákladní auta ho průběžně odvážejí na skládky. Do akce se může zapojit kdokoliv – jednotlivci i kolektivy, děti, mládež i dospělí. Vítaná je i pomoc finanční a materiální. Číslo účtu společnosti Posázaví o.p.s. pro zaslání příspěvku je 1249-326666339/0800. Podrobnosti o celé akci jsou  na leader.posazavi.com v sekci Partnerské projekty.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník a Benešovský deník.

Patronkou projektu je zpěvačka ANETA LANGEROVÁ, která se pravidelně zapojuje i do samotného úklidu.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od sponzorů a dárců. V prvních ročních se řeka uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Letos poprvé se bude uklízet více než 200 kilometrů dlouhý úsek, a to téměř od pramenů, z Polničky u Žďáru nad Sázavou. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s.

Úklidová akce se navíc postupně rozšiřuje na další vodní toky v regionu. Letos se budou uklízet například potoky Benešovský a Štěpánovský.

Text: Jaroslava Tůmová

Foto: archiv společnosti Posázaví o.p.s.

Kontakt pro další informace:

Obecně prospěšná společnost Posázaví – www.posazavi.com